SINDROM ZALAZEĆEG SUNCA: Konfuzija sa zalaskom sunca

Sindrom „zalazećeg sunca“ odnosi se na stanja uznemirenosti i zbunjenosti, koja se javljaju u kasnim popodnevnim satima, ranim večernjim satima i tijekom noći kod oboljelih od Alzheimerove bolesti. Ovaj sindrom podrazumijeva različite promjene ponašanja, od konfuzije, anksioznosti, agresije, svadljivosti, paranoje i nezainteresovanosti. Sindrom zalazećeg sunca uzrokuje i smetenost, dezorijentisanost i lutanje (često tada odu od kuće) oboljelih od Alzheimerove bolesti.

Sindrom zalazećeg sunca javlja se kod bolesnika oboljelih od Alzheimerove bolesti u srednjoj i uznapredovaloj fazi bolesti.

Znanstvenici taj sindrom objašnjavaju odumiranjem dijela mozga, koji nam signalizira jesmo li budni ili ne, drugim riječima poremećajem našeg biološkog sata, tzv. cirkadijalnog ritma.

Screenshot_34

Faktori koji mogu pogoršati večernju konfuziju su:

⦁ Umor – mentalna i fizička iscrpljenost ⦁ Udružena bolest ⦁ Gubitak osjećaja sigurnosti ⦁ Slabo osvjetljenje ⦁ Pojačane sjene ⦁ Poremećaj „unutarnjeg sata“
⦁ Poteškoće u razlikovanju sna od jave

SAVJETI KAKO KONTROLISATI SINDROM ZALAZEĆEG SUNCA
⦁ Rasvijetlite noć!
Još za dana, prije nego padne noć, dobro rasvijetlite prostorije u kojima bolesnik boravi i spava, a prozore zamračite. Na taj način će bolesnik lakše doživjeti promjenu dana u noć i smanjiće se njegovo agresivno ponašanje.
⦁ Rutina je važna.
Osigurajte bolesniku ustaljeno vrijeme buđenja, odlaska na spavanje, obroka i aktivnosti.
⦁ Oboljelom ograničite spavanje tijekom dana i ograničite unos kofeina i šećera na jutro.
⦁ Aktivnosti planirajte dok je dan.
⦁ Osigurajte bolesniku popodnevni odmor u tišini.
⦁ Naveče, pred spavanje, ograničite buku i stimulativne aktivnosti, uključujući i gledanje tv-a, jer to za njih nekad može biti uznemiravajuće.
⦁ Dobro je puštati umirujuću muziku – bolesniku poznatu iz mladosti ili zvukove prirode.
⦁ U nepoznato okruženje – unesite poznate stvari, poput fotografija – kako bi stvorili poznatu i toplu atmosferu.
⦁ Na agresiju se odgovara agresijom. Stoga imajte na umu da u takvoj situaciji morate ostati mirni, ne raspravljajte se sa oboljelim, ohrabrujte ga i pokušajte ga umiriti.
⦁ Ukoliko smatrate da nešto drugo, poput urinarne infekcije ili apneja u snu (prekid disanja u spavanju), uzrokuje agresiju i agitaciju pred spavanje, obratite se ljekaru.

© 2017 Demencija.ba. Powered By Lilium Digital