O DEMENCIJI

Demencija predstavlja bolest koju karakteriše gubitak memorije, govora i pažnje. Također, demencija utiče na sposobnost rješavanja problema te je bolest koja smanjuje ili potpuno onesposobljava osobu u svakodnevnom funkcionisanju.

Progesivan tok bolesti se može usporiti ukoliko se na vrijeme uoče simptomi ovog teškog oboljenja.

Uzrok demencije jeste oštećenje neurona centralnog nervnog sistema što za posljedicu ima poremećaj u prenosu impulsa između neurona.

Različite vrste demencije zahvataju različite regije i neurone u mozgu. Najčešća vrsta demencije jeste Alzheimerova demencija koja nastaje kao posljedica nakupljanja proteina u nervnim ćelijama što za posljedicu ima otežano međusobno komuniciranje neurona.

Ostale vrste demencije su vaskularna demencija, Lewy body demencija i Pickova demencija.

Do danas ne postoji nijedan univerzalni test koji će otkriti vrstu demencije o kojoj se radi.

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamnestičkih podataka, pregledu pacijenta, testiranju kognitivnih funkcija te ostalim neurodijagnostičkim metodama. Liječenje demencije ovisi o vrsti i uzroku demencije.

Do danas ne postoji lijek za Alzheimerovu demenciju. Pojedini lijekovi mogu usporiti bolest te pomažu u kontroli simptoma bolesti.

U prevenciji demencije najvažnija je kontrola rizikofaktora za neuodegenerativne i cerebrovaskularne bolesti. Neki rizikofaktori za demenciju kao što su genetika i starost se ne mogu promijeniti, ali aktivan i zdrav životni stil, prestanak pušenja i vježbanje mogu prevenirati demenciju.

dr Amel Amidžić, spec. neurolog

© 2017 Demencija.ba. Powered By Lilium Digital